Jak wyłączyć śledzenie użytkownika w iPhone?

śledzenie w aplikacjach iphone

Jeżeli macie iPhone to powinniście zmienić to ustawienie. Apple ponownie pokazuje, że jest innowatorem jeżeli chodzi o dbanie o prywatność użytkowników. Posiadacze telefonów z systemem Android mogą tylko zazdrościć właścicielom iPhone.

Oprogramowanie iOS 14.5 i nowsze pozwala zablokować aplikacją tworzenie unikalnego identyfikatora reklamowego, a więc mówiąc prostym językiem – zablokować śledzenie użytkownika poza aplikacją.

Aplikacje jak Facebook, Google, YouTube, Instagram śledzą aktywność użytkownika również kiedy z nich nie korzysta. Jak to możliwe? Aby tworzyć precyzyjniej dopasowane reklamy właściciele stron internetowych wszczepiają specjalny kod od Facebooka i Google na swoje strony. Ten kod śledzi użytkowników kiedy przeglądają internet i nie są zalogowani na Facebook / Google. W ten sposób tworzony jest unikalny profil reklamowy użytkownika. iOS 14.5 pozwala to zablokować.

Po wyłączeniu App Tracking Transparency firmy nie są w stanie łączyć Waszych danych zebranych z różnych źródeł. Polecam to zrobić jak najszybciej jeżeli dbacie o swoją prywatność.

Jak wyłączyć śledzenie aplikacji iPhone?

  1. Wejdźcie w Ustawiania.
  2. Kliknijcie Prywatność.
    śledzenie użytkownika iphone
  3. Wybierzcie Śledzenie.
    Śledzenie przez aplikacje iphone
  4. Wyłączcie Pozwalaj aplikacjom żądać możliwości śledzenia.
    śledzenie ios 14.5

Gotowe! Śledzenie na iPhone zostało zablokowane! Oczywiście aplikacje typu Facebook będą Was straszyć komunikatami, że dzięki temu są darmowe, ale się tym nie przejmujcie. Facebook dobrze wie, że nikt normalny by nie płacił za korzystanie z niego.

Komenatarze

Komentarze są widoczne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Logowanie lub darmowa rejestracja.

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Zobacz też…

Popularne
Menu